TRIGGERPOINTTHERAPIE

Wat is triggerpointtherapie?

Myofasciale Triggerpointtherapie is een behandelmethode waarbij je druk op het myofasciale (myo=spier en fascia= bindweefsel) weefsel uitoefent, om zo de spier te laten ontspannen. Een triggerpoint zit vaak op een andere plaats dan waar de pijn gevoeld wordt, iedere spier heeft namelijk een vast omschreven uitstralingsgebied. Druk op de triggerpoint geeft vaak een herkenbare uitstraling.

Triggerpointtherapie

Wat is een triggerpoint?

Triggerpoints of spierknopen zijn voelbaar verharde strengen of knopen in een spier. Op de plaats van een triggerpoint kan de spier gevoelig zijn/uitstralende pijn geven.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Tiggerpoints ontstaan in kleine delen van de spier. Het zijn (zeer) lokale verkrampingen van enkele spiervezels. Net als bij kramp  in de kuiten, waarbij de totale spier in de kramp schiet, kan dit ook heel lokaal voorkomen.

Een triggerpoint kan plotseling pijnlijk zijn, dan is het een actieve triggerpoint. Wanneer er alleen sprake is van drukpijn op de spierknoop is het een latente triggerpoint. Deze komen bij iedereen voor in de spieren.

Herken je de volgende symptomen?

Mogelijke oorzaken van triggerpoints?

Triggerpoints zijn hiervan het gevolg. Triggerpoints zijn nooit de oorzaak van een klacht. Je kunt de triggerpoints wel behandelen maar je moet ook altijd kijken naar de onderliggende oorzaak.  Indien je dat niet doet zullen klachten waarschijnlijk terug blijven komen.

Spieren verkorten en verlengen zich bij beweging. In rust horen de spiervezels ontspannen te zijn. Wanneer een spier niet voldoende rust, doorbloeding, zuurstof of voeding krijgt, kunnen spiervezels verkrampen.  De spieren zijn dan continu aangespannen en kunnen niet meer goed ontspannen. 
Deze lokale verkramping van de spiervezel noemen we een triggerpoint.

Behandeling van een myofasciaal triggerpoint?

Drukpuntmassage, dry needling en rekmobilisaties zijn methoden om de triggerpoint direct te behandelen. Houdings- en bewegingsadviezen zijn bedoeld om effecten van bovengenoemde behandeling te behouden. Met lichamelijke training stimuleer je de doorbloeding en versterk je de spier, waardoor triggerpoints minder snel actief worden.

Wat kun je zelf doen om actieve triggerpoints te voorkomen?
Je kunt zelf massage of drukpuntmassage uitvoeren op de gevoelige spier of spierknoop.
Dit kun je doen met je vingers of duim. Je kunt ook hulpmiddelen gebruiken zoals massageolie, massagegun, foamroller of massagebal.

Je moet goed diep masseren om triggerpoints te kunnen verminderen. Het kan zijn dat je tijdens het masseren pijn voelt door de druk, dit is goed. Je voelt mogelijk wat stekende pijn en of de zeurende pijn opkomen (reffered pain). Je kunt ook de druk vasthouden op het pijnlijke punt tot dat deze weg ebt naar de achtergrond. Adem tijdens de massage diep in en uit, druk goed door zodat de spier zich kan ontspannen.

Als het je niet lukt om de triggerpoints zelf weg te krijgen of als de triggerpoints blijven aanhouden en terug komen. Maak dan online een fysiotherapie afspraak. We gaan samen op zoek naar de oorzaak en kijken of we een specifieke behandelmethode moeten inzetten zoals bijvoorbeeld dry needling.  

BODYSCAN

Klik op het lichaam waar je je klacht hebt en lees meer.

Voorkant

Intake en onderzoek

45 minuten
54,50
  • Aan huis
  • Intake gesprek
  • Lichamelijk onderzoek
  • Fysiotherapeutische diagnose
  • Omgevingsanalyse
  • Gezondheidsadvies

Behandeling

45 minuten
54,50
  • Aan huis
  • Behandelplan bespreken
  • Behandeling op maat
  • Gerichte oefeningen
  • Gezondheidsadvies

Schouder

Schouderklachten kunnen overal ontstaan: thuis, op het werk of tijdens het sporten. Het schoudergewricht is complex. De oorzaken van schouderklachten zijn daardoor zeer divers. Denk aan houdingsproblematiek, stoel niet op de juiste hoogte of een onjuiste techniek tijdens het sporten. Maar ook stress en slaapproblemen kunnen voorkomen.

Proberen om elk uur je schouders op te trekken en naar achteren te rollen. Laat je arm even slingeren.

Mocht dit niet lukken of gaan de klachten niet over? Wacht dan niet te lang.

Biceps

Bicepsklachten ontstaan meestal door overbelasting. Bijvoorbeeld bij het krachtig of te vaak buigen van de elleboog. Bij een bicepspeesscheur is er sprake van één duidelijk moment waarbij de klachten ontstaan. Klachten in de biceps kunnen ook afkomstig zijn van de nek of schouder.

Probeer de armen een aantal keer per dag rustig te buigen en te strekken. Vermijd het tillen van zware dingen.

Mocht dit niet lukken of gaan de klachten niet over? Wacht dan niet te lang.

Lies

Liesklachten kunnen ontstaan door een verrekking van de spieren, overbelasting of een verkeerde draaibeweging. Heb je er al langer klachten? Dan kunnen deze ook afkomstig zijn van de heup, lage rug of disbalans van de omliggende heupspieren.

Probeer de heup en lies rust te geven, maar wel te blijven bewegen. Ga bijvoorbeeld met een lichte weerstand fietsen. 

Mocht dit niet lukken of gaan de klachten niet over? Wacht dan niet te lang.

Enkel

Enkelklachten ontstaan vaak door een misstap, het omzwikken van de enkel of door het dragen van verkeerde schoenen.

Wat kan helpen is om de enkel een paar dagen minder te belasten of andere schoenen te dragen. Koel je enkel tussendoor en leg hem op een verhoging. Trek je tenen naar je toe en draai cirkeltjes met je voet.

Mocht dit niet lukken of gaan de klachten niet over? Wacht dan niet te lang.

Knie

Knieklachten kunnen ontstaan door een (herhaaldelijke) overbelasting, een verkeerde draaibeweging of onjuiste houding. Maar ook een ongeluk tijdens het sporten, zoals een botsing met een medespeler, kan een oorzaak zijn.

Wat helpt is de knie een paar dagen minder te belasten. Blijf de knie wel rustig buigen en strekken.

Mocht dit niet lukken of gaan de klachten niet over? Wacht dan niet te lang.

Nek

Nekklachten ontstaan voornamelijk door stress of een verkeerde werkhouding. Maar misschien heb je een (auto)ongeluk gehad of heb je verkeerd geslapen. Dit heeft mogelijk hoofdpijn als gevolg.

Probeer je nek een aantal keer per dag rustig op en neer en naar links en rechts te bewegen. Ook een sjaal dragen en de nek warmhouden helpt.

Mocht dit niet lukken of gaan de klachten niet over? Wacht dan niet te lang.

Elleboog

Elleboogklachten kunnen thuis ontstaan, op het werk of tijdens het sporten. Het komt vaak door een overbelasting, onjuiste houding of een verkeerde beweging met de arm. Misschien gebruik je tijdens het sporten niet de juiste techniek, waardoor de klachten blijven terugkomen.

Wat kan helpen is de elleboog een paar dagen minder belasten. Blijf wel bewegen door de elleboog te buigen en te strekken.

Mocht dit niet lukken of gaan de klachten niet over? Wacht dan niet te lang.

Heup

Heupklachten ontstaan meestal door overbelasting bij lang staan of lopen, een verkeerde beweging of een ongeluk. De klachten kunnen zich voordoen in de lies of aan de buiten zijde van de heup. Heupklachten kunnen elders in het lichaam veroorzaakt worden en of uitstraling geven naar de knie.

Probeer de belasting van de heup te verminderen, blijf wel bewegen. Ga bijvoorbeeld met lage weerstand fietsen.

Mocht dit niet lukken of gaan de klachten niet over? Wacht dan niet te lang.

Hamstring

Hamstringklachten kunnen ontstaan door een verrekking van de spieren, te krachtige of snelle bewegingen of oververmoeidheid van de spier. Bij een hamstringscheur is er sprake van één duidelijk moment waarop de klachten ontstaan.

Probeer de eerste dagen de spieren wat meer rust te geven. Blijf wel rustig bewegen, bijvoorbeeld door het been te zwaaien of te gaan fietsen met een lichte weerstand.

Mocht dit niet lukken of gaan de klachten niet over? Wacht dan niet te lang.

Achillespees

Achillespeesklachten ontstaan vaak door overbelasting of een niet goed zittende schoenen. De klachten komen voor bij wandelaars en hardlopers. Spanning op de kuitspier speelt een belangrijke rol bij achillespeesklachten. Bij een spierscheur is er sprake van één duidelijk moment van ontstaan.

Probeer tijdelijk de belasting te verminderen. Kijk of je schoenen nog in orde zijn. Het rekken van de kuit en achillespees kan verlichting geven.

Mocht dit niet lukken of gaan de klachten niet over? Wacht dan niet te lang.

Rug

Rugklachten worden doorgaans ingedeeld in specifieke en a-specifieke klachten.
A-specifieke klachten komen het vaakste voor. Er is dan geen duidelijke schade. Dit kan komen door zwaar werk, onjuiste werkhouding, stress, lang zitten of te veel/te weinig beweging. Bij specifieke rugklachten is er wel een duidelijke oorzaak.

Probeer wel te blijven bewegen. Wissel lopen, zitten, liggen en het doen van oefeningen af. De rug warm houden helpt.

Mocht dit niet lukken of gaan de klachten niet over? Wacht dan niet te lang.